{ "title": "Uyku", "image": "https://www.uykuapnesi.gen.tr/images/uyku(1).jpg", "date": "19.01.2024 04:51:45", "author": "Yaktın", "article": [ { "article": "Uyku, vücudun dinlenmesi, psikolojik yenilenme ve gün içerisinde beyin tarafından elde edilen tüm verilerin düzenli bir halde işlenerek hafızanın yapılandırılmasını sağlayan fizyolojik bir aktivitedir. Yetişkin bir insanın günde ortalama 8 saat arası uyuması gerektiği yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur. Fakat, her insanın kendine has uyku düzeni ve miktarı olduğu unutulmamalıdır. Yeterli miktarda gerçekleşmeyen uyku evresi veya uykusuzluk, kişide ilk olarak hafızayı etkilemektedir. Uykusuzluğun başlıca belirtileri unutkanlık, dikkat dağınıklığı ve sinirlilik halidir.

Uyku, beş farklı evrelik bir süreçten oluşmaktadır. Bu beş farklı evreyi non-rem uykusu ve rem uykusu olmak üzere iki başlık altında incelemek mümkündür. Non-rem uykusu, dört farklı evreyi kapsar. Her bir evrenin süresi ortalama bir buçuk saat kadardır. Non-rem uykusunun birinci evresi, uykuya dalma durumudur. Bu aşamada uyandırılan kişi hafif bir sersemlemeye karşın uykuya daldığını fark edemez. Sanki etrafta olup bitenden haberdarmış gibi devam edebilir. İkinci evre, kişinin uykuya daldığı evredir. Bu sırada uyandırılan kişi uykuya dalmış olduğunu ve uyandırıldığını fark eder. Üçüncü ve dördüncü evre arasında oldukça küçük farklar olmasına rağmen, her ikisi de genel olarak derin uyku evresi olarak bilinir. Üçüncü evreden dördüncüye geçişte uyku gittikçe derinleşen bir hal alır. Tüm bu non-rem evreleri tamamlandıktan sonra rem uykusu başlar ki, bu da rüya görülen evredir. Kişinin en ideal uyku için tüm bu evreleri tamamlayarak rem uykusunun sonunda uyanması gerekir.

İnsanlarda yaş ilerledikçe uyku isteği azaldığı gibi aynı zamanda rem uykusu evresi de doğru orantılı olarak kısalır. Altı saatlik bir yetişkin uykusunun yalnızca bir buçuk saati rem uykusu, yani rüya görebildiği evredir. Fakat, yeni doğan bir bebek günde ortalama on altı saat uyur ve bu uykunun içeresinde farklı evrelerde yoğun bir şekilde rem uykusuna dalabilir. Uyku süresi ve uykuya dalma süresi kişiden kişiye değişmekle beraber, aynı zamanda yaşın ilerlemesi ile de belirgin farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Genç yaşlarda günde ortalama sekiz saat uykuya ihtiyaç duyulur. Kişi geç saatlere kadar ayakta durma eğilimindedir. Daha ileri ki yaşlarda bu durum biraz farklılaşır. Yaşlılık döneminde kişiye ortalama altı saatlik bir uyku yeterli gelmektedir. Aynı zamanda uyku zamanı da değişiklik göstererek, gece erken saatlerde uyuma ve sabah erken uyanma eğilimine döner.

Vücutta tüm fizyolojik olaylarda etkili olan bir hormon vardır ve uyku için de bu hormonlar melotonin ve serotonindir. Elbette bu hormonlar vücut tarafından salgılandığı gibi dışarıdan gıdalarla da alınması rahat bir uyku için iyi bir yöntem olabilir. Özellikle uykuya dalma problemi olan kişilerin bu yönteme başvurmaları oldukça etkili bir metottur. Uyku getiren gıdalar arasında süt, muz, papatya çayı, bal, hindi, patates bulunmaktadır. Uykudan yaklaşık bir buçuk saat önce az miktarlarda tüketilecek bu gıdalar hem vücudu fazla yormayacak hem de sağlıklı ve rahat bir uykuya ortam hazırlayacaktır.

Uykusuzluk hali kişi de yukarıda bahsedilen birçok geçici olumsuz duruma sebebiyet vermekle beraber, sürekli olarak tekrar edilmesi halinde hafıza zayıflığı, kalp, akciğer gibi organlarda solunum ve kan oksijen değeri dengesizliği gibi ciddi rahatsızlıklara da yol açabilmektedir.
" } ] }