{ "title": "Uyku Apnesi Tedavisi", "image": "https://www.uykuapnesi.gen.tr/images/uyku-apnesi-tedavisi.jpg", "date": "21.01.2024 12:19:18", "author": "Şinasi", "article": [ { "article": "
Uyku apnesi tedavisi, cerrahi yöntemler ve basınçlı makine kullanılarak yapılabilmektedir. Uyku apnesi, bir uyuma bozukluğu olmasının yanı sıra, solunum sisteminin iyi şekilde çalışmaması nedeniyle ortaya çıkar. Beyin ve solunum sistemi koordinasyonunun yetersiz düzeyde olması, uyku apnesi rahatsızlığına yol açtığı gibi bu hastalık ölüme varabilecek sorunlara yol açabilir. İnsanın temel ihtiyaçlarının başında gelen ve vücut sistemini önemli ölçüde etkileyen uykuda ciddi bir sorun olması, önemli hastalıklara, depresyona ve halüsinasyonlara neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra, uyku apnesi, uykuda nefessiz kalmaya yol açabileceğinden, doğrudan ölüme neden olabilen ciddi bir rahatsızlıktır. Bu nedenle uyku apnesi tedavisi son derece önemli olduğu gibi, geciktirilmesi durumunda telafisi mümkün olmayan sonuçlar oluşabilmektedir.

Uyku apnesi tedavisi için, günümüzde en çok kullanılan yöntemlerden biri uyku endoskopisi tekniğidir. Bu teknik, hastanın uyuma anında, neden solunum yapamadığını ortaya çıkardığı için, uyku apnesi tedavi yöntemini belirlemede büyük bir rol oynar. Robotik cerrahi yöntemi de uyku apnesi tedavisinde sık kullanılmaya başlanmıştır. Tıp alanındaki gelişmeler sayesinde uyku apnesi tedavisi hız kazanmakla birlikte, her geçen gün yeni tedavi yöntemleri ile bu hastalıkta ciddi ilerlemeler kaydedilmektedir.

Tehlikeli ve sinsi hastalıklardan biri olan uyku apnesi, birçok hasta tarafından çok geç fark edilmektedir. Uyku bozukluğu yaşam kalitesini doğrudan etkilendiğinden, uyku sorunu yaşanması durumunda doktora başvurmak son derece önemlidir. En ciddi uyku bozuklukları arasında yer alan apne, uyku sırasında nefesin on saniyeden fazla durmasına neden olduğundan, bu şekilde kolayca teşhis edilebilmektedir. Kesintisiz pozitif nazal basınç yöntemi uyku apnesi tedavisi için çok sık kullanılan bir yöntem olmakla birlikte, hastanın uyku sırasında rahat nefes almasını ve solunumun durmamasını sağlayan küçük bir cihazdır. Ancak nazal basınç yöntemi, uyku apnesi tedavisi için kesin çözüm sağlamadığından, cerrahi yöntemler ön plana çıkmaktadır. Zira nazal basınç makinesi, hastanın rahat uyumasını sağlasa dahi, cihaz kullanımı zorunlu kılmaktadır. Bununla birlikte robotik cerrahi yöntemi ve uyku endoskopisi ile uyku apnesi tedavi tam olarak gerçekleşebilmekte ve apne hastaları belirgin düzeyde iyileşme katetmektedir.
" } ] }