{ "title": "Uyku Apnesi Belirtileri", "image": "https://www.uykuapnesi.gen.tr/images/uyku-apnesi-belirtileri.jpg", "date": "20.01.2024 10:14:10", "author": "Eraksan", "article": [ { "article": "Uyku apnesi belirtileri arasında en önemlisi uyku sırasındaki solunum duraklamalarıdır. Pekçoğumuz horlamanın çok cididye alınması gereken bir problem olduğunu düşünmez. Ancak eğer sık tekrarlanıyorsa çok gürültülü horlamalar uyku apnesinin belirtisi olabilir. Uyku apnesi uykunun arasında solunumun durup yeniden başladığı yaygın ve tehlikeli bir rahatsızlıktır. Tedavi edilebilir olsa da uyku apnesi genellikle fark edilmez. Uyarı işaretlerini nasıl tanıyacağınızı, uyku apnesini normal horlamadan nasıl ayırd edeceğinizi öğrenmek iyi bir uyku çekmenin ilk adımıdır.

Uyku apnesi uyurken nefes alma şeklinizi etkiler. Tedavi edilmemiş uyku apnesinde uyku sırasında solunum duraklar ya da çok yavaşlar. Solunum duraklamaları 10 ila 20 saniye sürer ve bir gece boyunca yüzlerce kez olabilir. Bunun sonucu olarak solunum duraklamaları kişiyi uykusundan uyandırarak uyku kalitesini bozabilir. Uyku apnesi nedeniyle gün içinde halsizlik, yorgunluk, uyku hali yaşanır ve bu durum konsantrasyon bozukluğu ve kazalara da yol açabilir. Uyku apnesinin uzun vadede yüksek tansiyon, diyabet, kalp hastalıkları gibi başka rahatsızlıklara da yol açabildiği tespit edilmiştir. Tedavi ile uyku kalitenize ve sağlığınıza yeniden kavuşabilirsiniz.

Uyku apnesi belirtilerini kendiniz fark etmeniz zordur. Bu konuda en önemli kaynağınız yataktaki partnerinizdir. Birlikte uyuduğunuz partneriniz uyku sırasındaki davranışlarınızdan uyku apnesi belirtilerini fark edebilir. Eğer yalnız yaşıyorsanız ve uyku apnesi şüpheniz varsa uyku seslerinizi kaydedebilirsiniz.

Uykunuzda solunum duraklamaları, nefes nefese kalma ve gündüz yaşamınızda sürekli uykusuzluk hissi uyku apnesinin en yaygın belirtileridir. Gündüz işinizin ortasında kendinizi oturduğunuz yerde uykuya dalmı şekilde bulabilirsiniz. Gündüz uykusuzluk hissetmiyorsanız bile eğer uykunuzda solunum problemleriniz varsa doktora danışmalısınız. Diğer uyku apnesi belirtileri şunlardır:
Çocuklarda uyku apnesi belirtileri:
Yetişkinlerde görülen uyku apnesibelirtileri yanı sıra çocuklarda uyku apnesi durumunda tuhaf pozisyonlarda uykuya dalma, uykuda altını ıslatma ve sık sık kâbus görme durumlarına rastlanabilir. Çocuğunuzda uyku apnesinden şüpheleniyorsanız pediatriste başvurmalısınız. Bademcik ameliyatı çocuklarda uyku apnesine de iyi gelen bir cerrahi çözümdür.

Uyku apnesi rahatsızlığınız olup olmadığını anlamak için kendinize şu soruları sorun:
Bu soruların çoğuna evet yanıtı veriyorsanız uyku apnesinden mustarip olabilirsiniz. Derhal bir doktorla görüşmelisiniz. Uyku apnesi tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Uyku apnesinin resmi teşhisi için uyku testi yapılır, evinizde ya da klinikte bir gece boyunca uykunuz izlenir.

Uyku apnesi olası nedenleri ve risk faktörleri:
Çocuk, genç, yetişkin ya da yaşlı herkeste uyku apnesi görülebilir. Uyku apnesi rahatsızlığı için daha çok risk altında olan kişiler özellikle şunlardır:
Kilo vermek, kafeinden uzak durmak, sigarayı ve alkolü bırakmak, düzenli uyku saatlerine sahip olmak, sakinleştirici ve uyutucu haplardan uzak durmak, ağır yemeklerden uzak durmak uyku apnesinin tıbbi tedavisine yardımcı olabilecek önlemlerdir. Uyku apneniz varsa yan dönerek yatmanız nefesinizin durma anındaki boğulma ve benzeri riskleri azaltacaktır. Burun kanallarınızı da yatmadan önce sprey ve benzeri yöntemlerle açık tutmalısınız.
" } ] }