{ "title": "Sürekli Uyku Hali", "image": "https://www.uykuapnesi.gen.tr/images/surekli-uyku-hali.jpg", "date": "19.01.2024 06:01:26", "author": "Beria", "article": [ { "article": "
Sürekli uyku hali, geceleri yeterince uyku uyunmasına rağmen gündüzleri aşırı derecede uyku ihtiyacı duymakla ortaya çıkan narkolepsi rahatsızlığının bir belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Fazla bilinen bir rahatsızlık olmadığı için, ihmal edilen bir durumdur. Tam olarak sebebi bilinmeyen, ancak beyinde uykuyla alakalı merkezlerde olan nörokimyasal anormallik kapsamında oluştuğu düşünülmektedir. Sonuçta ciddi rahatsızlığa sebep olabilecek kadar önemli olmasına rağmen, insanlar tarafından günlük iş temposuna ya da diğer sağlık sorunlarına bağlandığından fazla ciddiye alınmaz. İnsanların televizyon karşısında, direksiyonda, işte, yolculukta uyuması normal bile olsa, bunlar hastalığın bir belirtisi olabilir. Bu rahatsızlık her yaşta görülse de uyku sorunlarından yaşamın aksamaya başladığı 20-30 lu yaşlarda daha fazla belirgin hale gelir.

Narkolepsi ve genel yorgunluktan kaynaklanan uyku arasındaki fark nedir?

İnsanların yorgunluk ve uyku halini birbirine karıştırmaması gerekir. Aşırı fiziksel aktivite sonucunda ortaya çıkan yorgunluk hali, dinlenmeyle ortadan kaldırılabiliyor. Uyku apnesi olan kişilerde uyku hali ve yorgunluk bir arada görülebilir. Fakat narkolepsi durumunda aşırı uyku hali ve sürekli uyku durumu bulunmuyorken kişide aniden uyku halinin gelmesi ve uykuya karşı direnç gösterememesi şeklinde yaşanır. Kişiler kısa süreli uyku uyusa da bunlarda dinlenme sağlanabiliyor. Hastalar uyuduktan sonra dinlenmiş gibi hissedebiliyor.

Sürekli uyku hali bir hastalık mı?

Narkolepsi durumunda gece uykusunda aşırılığa kaçma söz konusu değildir. Burada aşırı uyku hali, kişide herhangi bir uyku hali olmadan aniden, gündüz saatlerinde ortaya çıkan bir durum bulunur. Uykunun gelmesi uyku için uygun olan yerlerde daha fazla olurken, uygunsuz olan ortamlarda gelebilir. Bunun geceleri uykuda solunum durması gibi etkilere sebep olan uyku hastalıklarından ayrı olarak değerlendirilmesi gerekir. Geceleri uyku uyumalarına rağmen, gündüzleri aşırı uykulu olma hali daha farklıdır. Bu hastaların uyku isteği herhangi bir dış etkiden etkilenmez. Her zaman, her yerde kişide uyku hali olabilir. Kısa bir uyku sonrasında kişide dinlenmiş olma hissi hissedilir.

Sürekli uyku halinin nedenleri nedir?

Rahatsızlık için kesin olarak oluşum sebepleri bilinmemektedir. Beyindeki uyku merkezindeki anormalliklerin kalıtsal olarak etkili olduğu kabul edilir. Bazı araştırmalarda bunun otoimmün hastalık olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Uyku sırasında kişilerin dış etkenleri algılamadığı belirlenmiştir. Uyku vakitleri belirli olmasa da bazı hastaların bu süreleri saptadığı belirlenmiştir. Bu kişiler çoğunlukla geceleri uykusuzluk çekenlerdir.

Doktora ne zaman gidilmelidir?

Sürekli uyku sorunu doktora gidilmeden ve uygun bir tedavi uygulanmadan giderilemez. Hastaların doktora yaşadıkları belirtileri doğru tarif etmesi ve nöroloji uyku bozuklukları uzmanına başvurması gerekir. Nadir görülen bir rahatsızlık olduğundan, her doktorun buna alışık olduğu söylenemez. Belirtiler bir arada olduğu gibi, sadece birinin görülmesi bile doktora gitmeye yeterlidir.

Sürekli uyku hali (Narkolepsi) nasıl tedavi edilir?

Bu rahatsızlık tedavi edilebilen özelliktedir. Ancak öncelikle doğru teşhis edilmesi gerekir. Yeni gelişmelerle birlikte tedavi seçenekleri de artmıştır. Sürekli uyku hali için geliştirilen ilaçlarla tam tedavi sağlanmaktadır. Rahatsızlığın diğer belirtileri için antidepresan ilaçlar kullanılmaktadır. Uyku bozukluğu uzmanları tarafından yapılan araştırmalarda, ciddi gelişmeler elde edilmiştir. Çok sayıda belirtiyle oluşan kompleks bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Uyku sırasında, uykuya dalarken görülen halüsinasyonlar, karabasan denilen durum, gündüz uyku atakları gibi etkenler belirtiler arasındadır. Hastalar bunları doğru aktarırsa, tedavide daha olumlu sonuçlar alınmaktadır.
" } ] }