{ "title": "Bebeklerde Uyku Düzeni", "image": "https://www.uykuapnesi.gen.tr/images/bebeklerde-uyku-duzeni.jpg", "date": "21.01.2024 07:38:38", "author": "Mebrur", "article": [ { "article": "
Bebeklerde uyku düzeni, uyku ihtiyacı yaşın artmasıyla azalma gösterir. Yeni doğan bir bebekte uyku ihtiyacı ortalama olarak 16,5 saat iken, 3 aylık bir bebekte 15 saate, 9 aylık bir bebekte 14 saate, 18 aylık bir bebekte 13,5 saate, 3 yaşında ise 12 saate kadar inmektedir. 3 yaşına gelene kadar bebekler gece olduğu kadar, gündüzde uykuya ihtiyaç duyarlar. Büyüdükçe gece uykusunda artış, gündüz uykusunda azalma meydana gelir. 9 aydan küçük bebeklerin uyku düzeni beyin dalgaları ile ölçüldüğünde, uykuların fazla derin olmadığı, ortalama saatte bir uykularının hafiflediği, kısa aralıklarla uyandıkları gözlemlenmiştir.

Bebeklerde uyku düzeni nasıl olmalıdır?

Bebeklerin en fazla uyku ihtiyacı olduğu ilk haftalarda, mide asidinin ağzına gelmesi, gaz sancısı sebebiyle uyku sorunları yaşanabilir. Bunun yanında gereksiz yere beslenme, hastalıklar, ailenin panik ve huzursuzluğu bebeğin uyku düzenini bozmaktadır. İlk aylarda sıkça uyanan bebekler, yeniden uykuya dalmakta zorlanırlar. Bebeklerin uyku alışkanlıkları 6 haftalık bir süreçte geliştirilebilir. Bunun için bebeğin her gün uyanık bile olsa aynı saatte yatırılması, altının değiştirilmesi ve uyku düzeninin sağlanması gerekir. Onun için uygun uyku ortamı yaratılmalı, uykuya hazırlık için yapılan hareketler sakin ve huzurlu yapılmalıdır. 10 dakika gibi kısa bir süre içinde uyku hazırlığı tamamlanmalıdır. Odasının ışığı loş olmalıdır. Gündüzleri fazla uyumasına engel olunmalı, bu şekilde gece ve gündüzü ayırt etmesine yardımcı olunmalıdır. Bebeklerin uykuya yatırılırken sallanması, uyku sırasında anneyi yanında istemesi, beslenme ihtiyacı duyması gibi etkenlerin saf dışı bırakılarak, kendi başına uyuması, uyandığında huzuru bulması gibi alışkanlıklar edinmesi sağlanmalıdır. Onun için huzurlu bir ortam hazırlamalı, güzel bir gece uykusu için ılık bir banyo yaptırıp, rahatlaması sağlanmalıdır. Bebeğin uykuya kendi başına dalması halinde, gece uyandığında onunla ilgilenmenizde bir sakınca yoktur. Yanına gidildiğinde öncelikle huzursuz olup, olmadığı gözlemlenmeli, öncelikle konuşarak rahatlanması sağlanmalı ve yeniden uyuması için yardımcı olunmalıdır. Bebeğin uyku süreci için mutlaka huzurlu, sıcak ve konforlu bir ortamı hazırlamalısınız.

Bebeğin uyku düzeninin sağlanması için yapılması gerekenler nedir?
" } ] }